2.1 Participatie
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Zo veel mogelijk inwoners hebben (betaald) werk
- We verminderen laaggeletterdheid om mogelijkheden voor participatie te vergroten
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In Oss hebben we een relatief lage bijstandsdichtheid en een grote uitstroom. We zetten fors in op
loonkostensubsidie, vergunninghouders en op jongeren (niet-uitkeringsgerechtigden). Hierin zijn we een landelijk en regionaal voorbeeld. In deze periode van krapte op de arbeidsmarkt, dalende werkloosheid en groeiend aantal vacatures, zien we ook het aantal bijstandsgerechtigden dalen. Tegelijkertijd hebben we sinds invoering van de Participatiewet in 2015, waarbij ook de Wajong is afgeschaft, een grote instroom van mensen in de bijstand, die kwetsbaar zijn en een flinke afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij beschikken (nog) niet over de gezochte competenties en stromen nog nauwelijks uit naar werk. We ontwikkelen onze werkwijzen om zo goed mogelijk bij deze veranderde populatie aan te sluiten. We zien een toename in multiproblematiek in onze doelgroep; dit maakt het complexer en moeilijk bemiddelbaar. Integrale benadering van werk, inkomen, zorg en schuldhulpverlening blijft de insteek; daar werken we hard aan.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De stijging van het aantal bijstandsgerechtigden van 1% in 2017 is overgegaan in een daling van 5% in 2018.
- We hebben 419 personen uit de bijstand geplaatst naar werk, waarvan 151 op parttime of tijdelijke basis.
- Er werken op 31 december 2018 373 mensen met loonkostensubsidie bij IBN of andere werkgevers.
- Op 31 december 2018 zijn 46 personen werkzaam in Beschut Werk. Dat is 35 fte. De taakstelling 2018 van 66 fte is niet gehaald. Desondanks zijn we voor de uitvoering van Beschut Werk 1 van de koplopers in Nederland.
- Elk kwartaal organiseerden wij een activiteit voor werkgevers en werkzoekenden om op informele wijze contact te leggen, zoals een vacature-café, speeddates en flexmarkten met uitzendbureaus.
- Het aantal jongeren zonder uitkering, dat dienstverlening ontvangt, is gestegen van 87 in 2017 naar 118 op 31 december 2018. De problematiek van de jongeren wordt complexer als gevolg van afschaffing van de Wajong.
- Doorstroming naar werk/opleiding wordt vaker bemoeilijkt door zorgvragen. De consulenten uit het jongerenteam benaderen deze jongeren actief en begeleiden ze naar school of werk en zorgen dat ze hun werk behouden. Met de extra middelen hebben we onder andere scholingskosten betaald, jobcoaching ingezet zodat jongeren aan het werk zijn en blijven en loonkostensubsidie bekostigd.
- Het project Integrale Jongerenaanpak (JOVO) is gestart. Hierin bieden we jongeren, tussen 16 en 27 jaar met problemen op meerdere leefgebieden, ondersteuning. Dat doen we aan de hand van de Samenwerkwijze. We werken daarvoor intern samen vanuit werk & inkomen, onderwijs, jeugdhulp en Wmo. Ook betrekken we externe partners, zodat er voor de jongeren integrale maatwerktrajecten worden gerealiseerd.
- We hebben extra activiteiten voortgezet en ontwikkeld voor vergunninghouders. Dit zijn o.a. Werken aan werk in eigen taal, participatieverklaringstrajecten en trajecten voor intensief inburgeren. Specifiek voor vrouwen hebben we een traject LEF. Op 31 december 2018 ontvangen 169 vergunninghouders een uitkering voor levensonderhoud. Dat is 22,5% minder dan vorig jaar. De daling is met name veroorzaakt door forse inzet op leerwerktrajecten en intensieve inburgering.
- In juli 2018 hebben 27 jonge vergunninghouders het traject intensief inburgeren afgerond. In september 2018 zijn 10 jongeren gestart met een 2-jarig traject, waarbij entree-opleiding en inburgering gecombineerd zijn.
- De pilot ‘Van zorg naar werk’ is gestart. Het is project, samen met de regio, om een doorlopende lijn van dagbesteding naar loonvormende arbeid te realiseren. In Oss zijn intakegesprekken geweest met 78 inwoners; 22 daarvan zijn een traject gestart. Het is een vrijwillig traject. 23 inwoners doen voorlopig niet mee, 33 inwoners zien geheel af van deelname. Het aantal deelnemers blijft achter bij de ambitie.
- Met het UWV zijn afspraken gemaakt om, met mensen waarvan de WW uitkering binnen 6 maanden afloopt, in gesprek te gaan om hen toe te leiden naar werk.
- Het experiment ‘Zelf aan het stuur en op maat’ in samenwerking met de Universiteit van Tilburg, is voortgezet. We hebben inmiddels een onderzoeksgroep van 301 mensen, die in 3 groepen aan het experiment deelnemen. De eindrapportage met de resultaten wordt eind 2019 door de Universiteit van Tilburg opgeleverd.
- Met stimulerende gesprekken hebben we inwoners geactiveerd voor vrijwilligerswerk. Er zijn 337 mensen die vrijwilligerswerk, inclusief mantelzorg, doen.
- Met het Taalhuis zetten we in op een beter bereik en een beter aanbod voor laaggeletterden. In 2018 zijn 206 aanmeldingen voor basisvaardigheden educatie ontvangen. Dat is een stijging van 41% ten opzichte van 2017.