2.2 Arbeidsmarkt
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Met de Talentencampus als platform bundelen we activiteiten en we brengen samen met onderwijs en ondernemers focus aan in onze arbeidsmarktbenadering
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De Talentencampus is onze uitvoeringsorganisatie voor het lokale arbeidsmarktbeleid en verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de werkgevers. Zij ontplooien en ondersteunen een groot aantal activiteiten die daaraan bijdragen. Met de Kracht van Oss realiseren zij learning communities, waarin we HBO-opleidingen meer verbinden met bedrijven in Oss.
We trekken, samen met Den Bosch, het regionale arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! zowel op bestuurlijk, strategisch als tactisch en operationeel niveau. Landelijk is de regio Noordoost-Brabant een van de voorbeeldregio’s. We investeren in Agrifood Capital Werkt! met menskracht en middelen, op strategisch niveau en binnen de pijlers Regionaal Werkbedrijf en voortijdig schoolverlaters (VSV)/kwetsbare jongeren.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De Talentencampus ontwikkelt een nieuw (online) platform voor loopbaanontwikkeling en ‘marktplaats’ tussen bedrijven en talenten. Bedrijven kunnen zich presenteren aan potentiële talenten en talenten kunnen zich presenteren aan potentiële werkgevers. Dit platform wordt ook gebruikt om bedrijven te binden. Deze ontwikkelingen sluiten ook aan bij het idee van de regionale loopbaanversneller. Nu ontbreekt een ‘onafhankelijk’ platform waar je met loopbaanvragen terecht kunt. De Talentencampus vult die leemte.
- De Talentencampus heeft Stoomlab, een dynamische leeromgeving voor basis- en voortgezet onderwijs op het gebied van technologie en innovatie, mee ontwikkeld. Daarnaast organiseren ze ontmoetingsdagen tussen bedrijfsleven en onderwijs, bijvoorbeeld het Symposium ‘marktplaats van de toekomst’. Ook zijn ze in Techniekdag voor de jeugd en de Jongeren Bedrijvendag, trekken ze de Learning community VIO (Vitaal in Oss) en “Ondernemen in het Buitengebied’ is in ontwikkeling.
- Vanuit de reserve arbeidsmarktvraagstukken zijn de coördinatie van het Taalhuis, Klasse! (nieuwe aanpak van laaggeletterdheid), de jongerenbedrijvendag en de Techniekdag mede gefinancierd.
- We ontwikkelen samen met ROC de Leijgraaf en ondernemers arrangementen die aansluiten bij de huidige vraag op de arbeidsmarkt. BIM5 voor de bouw is daarin een omvangrijke ontwikkeling. Ook zijn er initiatieven rond zorg, welzijn en gezondheid, de logistiek en metaal.
- We zetten de succesvolle aanpak van voortijdige schoolverlaters vanuit het Regionaal Bureau Leerplicht voort. Voor schooljaar 2016-2017 zijn de definitieve cijfers vastgesteld: de voortijdige schooluitval was 1,4% voor onze regio 36b. Hiermee komen we qua percentage op de derde plaats van Nederland. Dat sluit aan bij de ambitie om te behoren tot de top 3 van Nederland. Het percentage Osse schoolverlaters is met 1,6% onder de doelstelling van 2% gebleven.
- In samenwerking met de regio hebben we leerwerkbanen gerealiseerd in de groeisectoren Logistiek, Bouw, Taxi, ICT en Zorg. In 2018 zijn 67 leerwerktrajecten gestart.
- Regionaal hebben we afspraken gemaakt om te streven naar een PSO-keurmerk in alle 16 gemeenten. Wij hebben ons PSO-keurmerk, trede 3 begin 2018 verkregen.
- Als netwerkorganisatie van gemeenten, sociale partners, het UWV en sw-bedrijven in het Werkbedrijf Noordoost-Brabant, hebben we de dienstverlening aan werkgevers in de regio verder verstevigd. We zorgen dat we minimaal voldoen aan de banenafspraak in het sociaal akkoord. Het doel van de regio (met 16 gemeenten) is in 2018 ruimschoots gehaald: eind 2018 waren 6.099 extra banen gerealiseerd (doel 2018 was: 5.161). We hebben als werkgever in dit kader 23,1 banen van 25,5 uur gerealiseerd. Dit is boven het streefcijfer van 19,1.
- We werken actief mee aan pilots vanuit het regionale arbeidsmarktprogramma zoals Meters maken. Dit is een traject dat werkt aan praktijkverklaringen die weergeven wat kwetsbare inwoners specifiek hebben geleerd en die als erkenning bruikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
- We participeren in de G40 in de themagroep ‘Sterke Keten van werken, leren, participeren’ voor een goede beleidsontwikkeling voor participatiewet en de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. In 2018 hebben we de landelijke conferentie over samenwerking UWV en gemeenten mede georganiseerd en gepresenteerd.